De Vleermuizenopvang Groningen is opgericht door de Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen (VWG), nadat eind 2019 de opvang in Adorp stopte. Daarbij werkt de VWG samen met de Stichting Vleermuisopvang Noord Holland (SVNH) en met Anja Sjoerdsma die 20 jaar in Adorp vleermuizen opgevangen heeft. Onze doelstelling is een provinciaal netwerk van 20 opvangvrijwilligers te realiseren, zodat gewonde, verzwakte en jonge vleermuizen zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Als ze hersteld zijn, worden ze zo snel mogelijk weer in de natuur uitgezet. De vrijwilligers worden onderwezen en begeleid door Anja Sjoerdsma. Vleermuizen zijn beschermde wilde dieren, die alleeen onder strikte voorwaarden gehanteerd mogen worden. Hiervoor is ons een ontheffing verleend in het kader van de Wet natuurbescherming.

Tel: 06-83705905

Vleermuis gevonden?

r

Let op! Wat voor alle wilde dieren geldt, geldt ook voor de vleermuis! Pak nooit een vleermuis met uw blote handen, want het Rabiës virus kan aanwezig zijn. 

r

Dode vleermuis? Is deze vers? Daar doen we onderzoek op. Stuur ons een whatsapp foto voor identificatie. Stop het lijkje direct in twee plastic zakjes. Bewaar in de vriezer totdat deze op komen halen.

Een rondvliegende vleermuis in huis is een gezonde vleermuis die even de weg kwijt is. Zet het raam wagenwijd open, deur op een klein kiertje en lichten uit. Dan even geduldig wachten. 

Ligt hij op de grond, dan kunt u ‘m met de hulp van dit filmpje even zelf in een bakje doen en aan de vrijwilliger meegeven. U mag ook een bakje erover zetten (zodat hij afgeschermd is voor dieren en mensen) en op de vrijwilliger wachten. 

Bel ons dan zo spoedig mogelijk.

Wat wij doen

De Opvang

Eerste hulp en advies

Heeft u een vleermuis gevonden? U kunt altijd contact opnemen met de opvang. We kunnen goede inschattingen maken en adviseren wat u moet doen.

Opvang en zorg vleermuizen

Gewonde vleermuizen worden door ons verzorgd, gevoed en gerevalideerd. Zo maken we ze klaar om ze weer zo snel mogelijk vrij te kunnen laten.

Jongen grootbrengen

Vaak worden er jongeren bij ons binnengebracht. Deze kleintjes hebben zeer intensieve verzorging nodig. Met een speciaal team kunnen we ook deze zorg bieden.

R

Vrijlating

Als de vleermuizen weer zelfstandig kunnen eten en uitstekend kunnen vliegen, zijn ze klaar om weer in de juiste gebieden vrij te laten.

Maak een verschil

Help Mee

Doe mee

1.  Meld je aan als vrijwilliger

Wilt u ons team komen versterken? Wij zoeken op het moment vrijwilligers! Neem contact met ons op!

steun ons

Doneer 

Steun ons bij de bescherming van vleermuizen door een eenmalige of periodieke gift.

Voor een eenmalige gift kunt U ook rechtstreeks gebruik maken van onze bankrekening NL 57 RABO 0310 3370 46. Omdat wij een ANBI-status hebben is uw bijdrage als onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Vraag en Antwoord

Blank (zodat alles ingeklapt is)
Covid

Als u vragen heeft over vleermuizen in verband met Covid-19, kijk dan op de website van de Zoogdieren Vereniging: www.zoogdierenvereniging.nl/corona

Rabies

Pak nooit een vleermuis met uw blote handen, want het Rabiës virus kan aanwezig zijn.

Dit geldt voor alle wilde dieren: pak nooit een wild dier met uw blote handen vast! U kunt ons gerust contacten voor meer informatie. 

Beten
  • Bent u gebeten door een vleermuis, neem dan zo snel mogelijk contact op met zowel de huisarts als de opvang. 
  • Wij kunnen u advies geven over de beet en het soort vleermuis. Nogmaals ons telefoonnummer: 0683610834
  • Als uw huisdier gebeten is door een vleermuis, raadpleeg dan de dierenarts. 
Ik heb een vleermuis in huis, wat nu?

Het kan voorkomen dat een gezonde vleermuis per ongeluk in een woonruimte terecht komt. Als de vleermuis rondvliegt is het niet verstandig om te proberen deze te vangen. Behalve dat een vliegende vleermuis zich vrijwel niet laat vangen is de kans groot dat het dier bij een vangpoging gewond raakt. Een in uw huis rondvliegende vleermuis heeft waarschijnlijk geen hulp nodig. Het open zetten van een raam of deur in die ruimte is vaak al voldoende om de vleermuis naar buiten te laten vliegen. Lukt dat niet neem dan contact op met ons of een vleermuiswerker bij u in de buurt.

Blank (zodat alles ingeklapt is)
U heeft een kolonie in huis

Mensen die ontdekken dat ze een kolonie in huis hebben verwachten meestal allerlei problemen. Toch komt overlast door een vleermuiskolonie maar zelden voor:

  •  vleermuizen ‘hangen’ alleen in bestaande ruimten: ze maken zelf geen ruimten, knagen niet aan materialen en maken geen nest;
  • vleermuizen brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren: vleermuizen hebben wel parasieten (bijvoorbeeld vleermuisluizen) maar deze zijn zo aangepast aan vleermuizen dat ze niet in u of uw huisdier geïnteresseerd zijn;
  • vleermuizen planten zich langzaam voort: vleermuizen krijgen slechts 1 jong per jaar, waardoor een kolonie dus ook maar langzaam groeit;
  • vleermuizen vormen alleen kolonies in de kraamperiode (juni-juli) en tijdens deze periode verhuizen ze vaak naar andere verblijfplaatsen. Ze zullen dus slechts kort in uw huis aanwezig zijn;
  • vleermuizen verspreiden zelden een geur; alleen als een grote kolonie een nogal ongelukkige plek uitkiest als kolonieplaats kan geuroverlast voorkomen.
Uitwerpselen

Veel klachten over vleermuizen gaan niet over de vleermuizen zelf maar over vleermuispoepjes.

Vleermuispoep is ongeveer net zo groot als muizenpoep. Het verschil is echter dat verse muizenpoep plakkerig is en als het oud is keihard. Vleermuispoep is altijd heel droog en niet hard. Als je een vleermuispoepje tussen je vingers kapot wrijft valt het als stof uit elkaar. Dat komt omdat vleermuispoep alleen bestaat uit de schildjes, pootjes en andere harde restjes van insecten. Doordat vleermuispoep zo droog is gaat het ook niet stinken. Overigens is vleermuispoep, ook wel ‘guano’ genoemd, de beste mest voor de tuin! Als de vleermuizen behalve de poepjes geen andere overlast veroorzaken is een vleermuisvriendelijke oplossing eenvoudig: regelmatig de poepjes opvegen.

Overlast en hulp door deskundigen

Als een kolonie vleermuizen toch voor overlast zorgt, is het belangrijk om te weten dat u niet zomaar vleermuizen mag weghalen of gaten mag dichtstoppen. Neem in zulke gevallen altijd contact op met ons of een deskundige bij u in de buurt. Deze zoekt met u naar de beste oplossing voor u en de vleermuizen.

Contact

Vleermuizenopvang Groningen

Tel: 06-83705905

opvang@vleermuiswerkgroepgroningen.nl

Volg ons