Vleermuis gevonden?

r

Let op! Wat voor alle wilde dieren geldt, geldt ook voor de vleermuis! Pak nooit een vleermuis met uw blote handen, want het Rabiës virus kan aanwezig zijn. 

r

Een rondvliegende vleermuis in huis is een gezonde vleermuis die even de weg kwijt is. Zet het raam wagenwijd open, deur op een kier en doe de lichten uit. In de meest gevallen zal de vleermuis gewoon vertrekken.

r

Dode vleermuis? Is deze vers? Daar doen we onderzoek naar. Stuur ons een foto voor identificatie. Stop het lijkje direct in twee plastic zakjes. Bewaar in de vriezer totdat deze op wordt gehaald.

Vraag en Antwoord

Blank (zodat alles ingeklapt is)
Covid

Als u vragen heeft over vleermuizen in verband met Covid-19, kijk dan op de website van de Zoogdieren Vereniging: www.zoogdierenvereniging.nl/corona

Rabiës

Pak nooit een vleermuis met uw blote handen, want het Rabiës virus kan aanwezig zijn.

Dit geldt voor alle wilde dieren: pak nooit een wild dier met uw blote handen vast! U kunt ons gerust contacten voor meer informatie. 

Beten
  • Bent u gebeten door een vleermuis, neem dan zo snel mogelijk contact op met zowel de huisarts als de opvang. 
  • Wij kunnen u advies geven over de beet en het soort vleermuis. 
  • Als uw huisdier gebeten is door een vleermuis, raadpleeg dan de dierenarts. 
Ik heb een vleermuis in huis, wat nu?

Het kan voorkomen dat een gezonde vleermuis per ongeluk in een woonruimte terecht komt. Als de vleermuis rondvliegt is het niet verstandig om te proberen deze te vangen. Behalve dat een vliegende vleermuis zich vrijwel niet laat vangen is de kans groot dat het dier bij een vangpoging gewond raakt. Een in uw huis rondvliegende vleermuis heeft waarschijnlijk geen hulp nodig. Het open zetten van een raam of deur in die ruimte is vaak al voldoende om de vleermuis naar buiten te laten vliegen. Lukt dat niet neem dan contact op met ons of een vleermuiswerker bij u in de buurt.

Blank (zodat alles ingeklapt is)
U heeft een kolonie in huis

Mensen die ontdekken dat ze een kolonie in huis hebben verwachten meestal allerlei problemen. Toch komt overlast door een vleermuiskolonie maar zelden voor:

  • vleermuizen ‘hangen’ alleen in bestaande ruimten: ze maken zelf geen ruimten, knagen niet aan materialen en maken geen nest;
  • vleermuizen brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren: vleermuizen hebben wel parasieten (bijvoorbeeld vleermuisluizen) maar deze zijn zo aangepast aan vleermuizen dat ze niet in u of uw huisdier geïnteresseerd zijn;
  • vleermuizen planten zich langzaam voort: vleermuizen krijgen slechts 1 jong per jaar, waardoor een kolonie dus ook maar langzaam groeit;
  • vleermuizen vormen alleen kolonies in de kraamperiode (juni-juli) en tijdens deze periode verhuizen ze vaak naar andere verblijfplaatsen. Ze zullen dus slechts kort in uw huis aanwezig zijn;
  • vleermuizen verspreiden zelden een geur; alleen als een grote kolonie een nogal ongelukkige plek uitkiest als kolonieplaats kan geuroverlast voorkomen.
Uitwerpselen

Veel klachten over vleermuizen gaan niet over de vleermuizen zelf maar over vleermuispoepjes.

Vleermuispoep is ongeveer net zo groot als muizenpoep. Het verschil is echter dat verse muizenpoep plakkerig is en als het oud is keihard. Vleermuispoep is altijd heel droog en niet hard. Als je een vleermuispoepje tussen je vingers kapot wrijft valt het als stof uit elkaar. Dat komt omdat vleermuispoep alleen bestaat uit de schildjes, pootjes en andere harde restjes van insecten. Doordat vleermuispoep zo droog is gaat het ook niet stinken. Overigens is vleermuispoep, ook wel ‘guano’ genoemd, de beste mest voor de tuin! Als de vleermuizen behalve de poepjes geen andere overlast veroorzaken is een vleermuisvriendelijke oplossing eenvoudig: regelmatig de poepjes opvegen.

Overlast en hulp door deskundigen

Als een kolonie vleermuizen toch voor overlast zorgt, is het belangrijk om te weten dat u niet zomaar vleermuizen mag weghalen of gaten mag dichtstoppen. Neem in zulke gevallen altijd contact op met ons of een deskundige bij u in de buurt. Deze zoekt met u naar de beste oplossing voor u en de vleermuizen.

Hulp en opvangcentra

Op de website van vleermuis.net vindt u adressen van organisaties voor de opvang van zieke, verzwakte en gewonde vleermuizen. Wanneer u een vleermuis heeft gevonden, lees dan eerst de informatie over wat te doen in verschillende situaties, zoals een vleermuis op de grond, een vleermuis in huis.

Volg ons