Vraag & Antwoord

Let op! Pak nooit een vleermuis met blote handen
Wat voor alle wilde dieren geldt, geldt ook voor de vleermuis! Pak nooit een vleermuis met uw blote handen, want het Rabiës virus (Hondsdolheid) kan aanwezig zijn
Rondvliegende vleermuis in huis?
Het kan voorkomen dat een gezonde vleermuis per ongeluk in een woonruimte terecht komt. Als de vleermuis rondvliegt is het niet verstandig om te proberen deze te vangen. Behalve dat een vliegende vleermuis zich vrijwel niet laat vangen is de kans groot dat het dier bij een vangpoging gewond raakt. Een in uw huis rondvliegende vleermuis heeft waarschijnlijk geen hulp nodig.

Zet een raam of een deur wijd open, doe alle lampen uit, verlaat de kamer of blijf heel stil zitten. Gewoonlijk vertrekt de vleermuis uit zichzelf na een kwartier tot een half uur

Lukt dat niet neem dan contact op met een vleermuiswerker bij u in de buurt. Op vleermuis.net vindt u meer informatie. Hier kunt u ook de contactgegevens van een vleermuiswerker bij u in de buurt vinden (per provincie). Klik hier voor de provincie Groningen of ga direct naar de website van de opvang (Adorp).

Vleermuis op de grond?
Als u een vleermuis op de grond aantreft, dan kunt u het beestje met behulp van dit filmpje even zelf in een bakje doen en contact met een vleermuiswerker bij u in de buurt opnemen. Op vleermuis.net vindt u meer informatie en de contactgegevens van een vleermuiswerker bij u in de buurt (per provincie). Klik hier voor de provincie Groningen of ga direct naar de website van de opvang (Adorp).

U mag er ook een bakje over zetten (zodat hij afgeschermd is voor dieren en mensen) terwijl u op een vleermuiswerker wacht.

Dode vleermuis?
Is deze vers? Daar doen we onderzoek naar. Stuur ons een foto voor identificatie. Let op: leg een (neutraal) pasje, zoals bijvoorbeeld een kortingskaart of bonuskaart naast de dode vleermuis en maak dan de foto. Op deze manier kunnen wij de soort beter bepalen (een gewone dwergvleermuis is ongeveer zo groot als de korte zijde van een pasje; een laatvlieger is ongeveer zo groot als de lange zijde van een pasje). Een 2 euro muntstuk of iets dergelijks is ook prima. Stop het lijkje direct in twee plastic zakjes. Bewaar in de vriezer totdat deze op wordt gehaald.
Covid/Corona
Als u vragen heeft over vleermuizen in verband met Covid-19, kijk dan op de website van de Zoogdierenvereniging www.zoogdiervereniging.nl/corona.
Rabiës/Hondsdolheid
Rabiës is een virus ziekte die wordt overgedragen als slijm of bloed van een besmet dier in de bloedbaan van een mens terecht komt, dus door een beet of besmetting via een wondje.

In Nederland komt Rabiës zelden voor. De afgelopen 40 jaar zijn er in Nederland 5 mensen overleden door hondsdolheid . Al deze patiënten raakten besmet in het buitenland. In West-Europa wordt een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus vaak in vleermuizen gevonden. Dit leidt zelden tot besmetting bij mensen. Maar alert zijn is altijd goed.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Of kijk op vleermuis.net.

Beten
Bent u gebeten door een vleermuis, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, huisartsenpost of met de GGD Groningen.

Als u gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet u de wond langdurig wassen onder stromend water. Daarna moet u zo snel mogelijk medische hulp zoeken. U krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek. Deze moeten besteld worden, waarna ze per koerier naar uw huisarts (of huisartsenpost) gebracht worden.

Wij of de opvang (Adorp) kunnen u advies geven over de beet en het soort vleermuis.

Als uw huisdier gebeten is door een vleermuis, raadpleeg dan een dierenarts.

U heeft een kolonie in huis
Mensen die ontdekken dat ze een kolonie in huis hebben verwachten meestal allerlei problemen. Toch komt overlast door een vleermuiskolonie maar zelden voor:

  • De kraamperiode voor de meest voorkomende dwergvleermuizen (kleine fladderaars) is in mei-juni. De vrouwtjes voeden de jongen vier weken met melk en daarna vertrekt de hele groep binnen een week en komt dat jaar ook niet meer terug. Kleine vleermuizen zijn dus niet langer dan ca. 6 weken in de spouw aanwezig. Grotere vleermuizen kunnen tot juli-augustus blijven omdat de jongen meer tijd nodig hebben om volwassen te worden.
  • vleermuizen ‘hangen’ alleen in bestaande ruimten: ze maken zelf geen ruimten, knagen niet aan materialen en maken geen nest;
  • vleermuizen brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren: vleermuizen hebben wel parasieten (bijvoorbeeld vleermuisluizen) maar deze zijn zo aangepast aan vleermuizen dat ze niet in u of uw huisdier geïnteresseerd zijn;
  • vleermuizen planten zich langzaam voort: vleermuizen krijgen slechts 1 jong per jaar, waardoor een kolonie dus ook maar langzaam groeit;
  • vleermuizen verspreiden zelden een geur; alleen als een grote kolonie een nogal ongelukkige plek uitkiest als kolonieplaats kan geuroverlast voorkomen.
Vleermuispoep
Vleermuispoep is ongeveer net zo groot als muizenpoep. Het verschil is echter dat verse muizenpoep plakkerig is en als het oud is keihard. Vleermuispoep is altijd heel droog en niet hard. Als je een vleermuispoepje tussen je vingers kapot wrijft valt het als stof uit elkaar. Dat komt omdat vleermuispoep alleen bestaat uit de schildjes, pootjes en andere harde restjes van insecten. Doordat vleermuispoep zo droog is gaat het ook niet stinken.

Als de vleermuizen behalve de poepjes geen andere overlast veroorzaken is een vleermuisvriendelijke oplossing eenvoudig: vleermuispoepjes zijn gemakkelijk op te vegen en kunnen in de tuin gegooid worden als mest (‘Guano’).

Overlast en hulp door deskundigen
Als vleermuizen toch voor overlast zorgen, is het belangrijk om te weten dat u niet zomaar vleermuizen mag weghalen of gaten mag dichtstoppen. Neem in zulke gevallen altijd contact op met ons, vleermuisopvang Adorp of een deskundige bij u in de buurt. Deze zoekt met u naar de beste oplossing voor u en de vleermuizen.
Hulp en opvangcentra
Op de website van vleermuis.net vindt u adressen van organisaties voor de opvang van zieke, verzwakte en gewonde vleermuizen. Wanneer u een vleermuis heeft gevonden, lees dan eerst de informatie over wat te doen in verschillende situaties, zoals een vleermuis op de grond, een vleermuis in huis. Klik hier voor de provincie Groningen of ga direct naar de website van de opvang (Adorp).